Кількість
|
Вартість
|
||
|
Гриб «Глива Рожева»
Один з найбільш екзотичних і швидкозростаючих видів гливи. Цінний продукт для дієтичного харчування: містить всі необхідні організму людини речовини (білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни), має низьку калорійність, навіть у невеликій кількості викликає почуття ситості.
Регулярне вживання гливи сприяє зниженню рівня холестерину і ризику ракових захворювань.
Капелюшок діаметром 3-10 см, рожева. Ніжка 1-4 см заввишки, щільна, до основи звужується. М'якоть ніжна, м'ясиста, з приємним грибним ароматом і смаком.
Використовують для приготування супів, пирогів, смаження і тушкування, а також заготовляють на зиму (сушать, солять, маринують).
Вирощування грибів у субстраті (інтенсивний метод)
В якості субстрату необхідно використовувати солому або лушпиння соняшника.
Солома і лузга повинні бути якісні, без ознак плісняви або гниття. Перед обробкою солому дуже бажано подрібнити до 3-7 см - це зробить її більш компактною і найбільш доступною для ферментів міцелію гриба.
Субстрат необхідно пастеризувати. У домашніх умовах це можна зробити за допомогою окропу. Субстрат заливають водою з температурою 80-90 С і витримують протягом: 3-4 години - для лузги і 7-8 годин для соломи. Після цього воду зливають і дають охолонути субстрату до температури 20-30 С.
Перед посівом грибниці необхідно визначити вологість субстрату, якщо його стиснути в руці, то між пальцями повинні проступити крапельки – це, по суті, є індикатором оптимальної вологості – 70%.
Після цього отриманий субстрат перемішують з міцелієм гриба і готовий компост поміщають у прозорі поліетиленові мішки і щільно зав'язують. Для доступу повітря на всій площі необхідно зробити надрізи по 3-5 див.
Грибний блок готовий.
Плодоношення
Пророщування міцелію триває 15-18 діб при температурі 14-28 С. При плодоношенні використовується природна та активна вентиляція. Висвітлювати субстратні блоки слід лише під час плодоношення, а на відкритих ділянках та у приміщеннях з вікнами нормальним вважається режим день-ніч. У тих місцях, де з'явилися зачатки плодових тіл, слід слід акуратно зробити надрізи плівки. Плодоношення грибниці проходить хвилями 2-3 тижнів через 5-7 днів між хвилями. Найбільший урожай приносять перші три хвилі. Урожайність 35-40% від ваги субстрату.
Увага! Дуже важливим фактором для успішного вирощування грибів є кислотність ґрунту. Для білого гриба оптимальне значення кислотності Ph = 6,7-7. Більш кислий грунт (число Ph менше) необхідно розкислювати поливом розчину негашеного вапна (100 г вапна на 5 л води на 1 кв.м.)
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці.