Кількість
|
Вартість
|
||
|
Гриб «Сироїжка харчова» Russula vesca
Сироїжка харчова або сироїжка їстівна дуже широко використовується в їжу завдяки своєму відмінному смаку і аромату. Вона повністю безпечна для здоров'я.
Капелюшок 6-12 см у діаметрі, щільно-м'ясиста, округло-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з гострим, довго гладким, потім злегка ребристим краєм. Шкірка відділяється на 2/3 радіусу капелюшка, гола, клейкувата, при висиханні стає матовою, винно-червона, сірувато-рожево-коричнева, у центрі часто коричнево-оливкова, не покриває пластинки по краю.
Пластинки, що приросли, майже низхідні, часті, вильчасті, білі, можуть виділяти крапельки рідини, у вістря часто з коричневими дрібними цятками.
Ніжка 2-5 х 1,5-2,5 см, завжди коротша за діаметр капелюшка, циліндрична, донизу звужена, тверда, виконана, гола, гладка або злегка борошниста, біла, з рожевим відтінком, внизу бура, жовтувато-бура, сіра.
М'якуш щільний, білий, злегка сіріє, на смак солодкуватий, без особливого запаху.
Вирощування:
Під гриби потрібно відвести затемнену ділянку площею 2,5-3 м.кв., на якій зробити «котлованчик» глибиною 30 см і наповнити його живильною сумішшю.
- 1-й шар (вистилається на дно котловану) - опале листя, трава, потерть або кора деревини - 10 см.
- 2-й шар - гнойовий перегній або земля, забрана з-під дерев - 10 см
Потім по всій площі рівномірно розсипати зерновий міцелій.
- 3-й шар - знову рослинні залишки, як у 1-му шарі, тільки товщиною 3 см.
- 4-й шар - городній ґрунт - 3-5 см.
Після посіву зволожувати крапельним способом. При сухій погоді та високій температурі зволожувати при необхідності як до появи грибів, так і під час їх зростання.
Перші гриби порадують вас вже через 1,5-2 місяці, потім з'являтимуться кожні 1-1,5 тижні.
У приміщеннях вирощують таким же способом, тільки висаджують у ящики. Живе грибниця до 5 років. Вирощувати можна в будь-який час року.
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці.