Кількість
|
Вартість
|
||
|
Гриб «Глива Королівська»
Один із найсмачніших грибів серед глив. Гриби м'ясисті щільні, легко вирощуються та добре ростуть на твердих породах дерева.
Існує 2 способи вирощування:
Екстенсивний - вирощування на деревині.
Інтенсивний - вирощування рослинних рештках (субстратах).
Вирощування грибів на деревині (екстенсивний).
Гриби гливи таким способом вирощують на дерев'яних чурках у підвальних приміщеннях, на затінених місцях присадибних ділянок або в теплицях. Свіжозрубані осики, тополі або дуби розпилюють на цурки середньою довжиною 30-40 см і діаметром 15-25 см. У підготовлених цурках потрібно проробити отвори глибиною 4-5 см і діаметром 2 см, надпили або зарубки сокирою. У виїмки закладають трохи міцелію і вкривають шматками кори, трісками, тирсою або мохом щоб не випала грибниця.
У приміщенні необхідно підтримувати відносну вологість близько 90%. При меншій вологості слід розпорошувати воду. Через два-три місяці міцелій гриба пронизує усі чурки. Після цього чурки з грибницями можна винести з приміщень в затінені місця і прикопати в землю на 10-15 см. Робити це можна в будь-який час року. Міцелії грибів морозів не бояться. Гриби, висаджені на деревині, зростають від 5 до 6 років.
Вирощування грибів у субстраті (інтенсивний метод)
В якості субстрату необхідно використовувати солому або лушпиння соняшника.
Солома і лузга повинні бути якісні, без ознак плісняви або гниття. Перед обробкою солому дуже бажано подрібнити до 3-7 см - це зробить її більш компактною і найбільш доступною для ферментів міцелію гриба.
Субстрат необхідно пастеризувати. У домашніх умовах це можна зробити за допомогою окропу. Субстрат заливають водою з температурою 80-90 С і витримують протягом: 3-4 години - для лузги і 7-8 годин для соломи. Після цього воду зливають і дають охолонути субстрату до температури 20-30 С.
Перед посівом грибниці необхідно визначити вологість субстрату, якщо його стиснути в руці, то між пальців повинні проступити крапельки - це, по суті, є індикатором оптимальної вологості - 70%.
Після цього отриманий субстрат перемішують з міцелієм гриба і готовий компост поміщають в прозорі поліетиленові мішки і щільно зав'язують. Для доступу повітря по всій площі необхідно зробити надрізи по 3-5 див.
Грибний блок готовий.
Плодоношення
Пророщування міцелію триває 15-18 діб при температурі 14-28 С. При плодоношенні використовується природна та активна вентиляція. Висвітлювати субстратні блоки слід лише під час плодоношення, а на відкритих ділянках та у приміщеннях з вікнами нормальним вважається режим день-ніч. У тих місцях, де з'явилися зачатки плодових тіл, слід слід акуратно зробити надрізи плівки. Плодоношення грибниці проходить хвилями 2-3 тижнів через 5-7 днів між хвилями. Найбільший урожай приносять перші три хвилі. Урожайність 35-40% від ваги субстрату.
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці.