Кількість
|
Вартість
|
||
|
Гриб «Печериця Королівська біла» Agaricus bisporus
Білі печериці – це вид грибів, які відносяться до роду печериць. Білий печериця в дикій природі росте на узліссях лісів, в садах, іноді на купах гною, що перепрів. Білий печериця – найпоширеніший гриб у світі.
Печериці містять білки, вуглеводи (клітковину і цукор), мінеральні речовини (залізо, калій, цинк, фосфор) і вітаміни: E, D, B. Печериці мають антибактеріальну та протипухлинну активність. Вживання печериць знижує ризик захворювання на атеросклероз і зменшує рівень холестерину в крові. Пантотенова кислота, що міститься в печериці, допомагає зняти втому.
Капелюшок. Яйцевидно-дзвонова, 7-10 см в діаметрі, при дозріванні плоско-розповсюджена, часто з виступаючим бугром, іржаво-буро-коричнева, з численними темними лусочками.
М'якуш. Біла, при надломі червоніє.
Ніжка. 4-6 см висоти, 1-1,5 см ширини, циліндрична, часто злегка здута до основи, з білим кільцем, що часто зникає в зрілості.
ІНСТРУКЦІЯ ПО ВИРОЩУВАННЮ
При вирощуванні печериць використовуються такі склади компосту:
Варіант 1. Солома свіжа суха, що не перегнила, - 12 кг, пташиний, кінський або коров'ячий гній (свіжий) - 8 кг, час підготовки - 24-26 днів.
Підготовка компосту: пошарово укладаючи солому та гній, утворюємо штабель (бурт). Після укладання бурт щодня поливають, не даючи йому пересихати, болото утворювати не потрібно. Перетрушувати таким чином, щоб зовнішні шари бурта виявилися всередині, а внутрішні - зовні 4-5 разів протягом період підготовки субстрату. Ознакою готовності субстрату є зникнення запаху аміаку. Готовий компост укладається в грядки (відкритий ґрунт) шаром не менше 10 см, в ящики та поліетиленові мішки – шаром не менше 20 см.
Варіант 2 (що не вимагає підготовки). 20 кг готового перегною (гній, що пролежав більше року, без запаху аміаку) будь-якого, крім свинячого.
Норма посадки: Глибина посадки 5-7см. Посів проводиться щіпками міцелію в лунки на відстань 15-18 см один від одного. На час заростання міцелієм грядка захищається від пересихання соломою чи мішковиною.
Після розростання міцелію (12-15 днів) поверхню компосту покривають покривною землею (ґрунтом, змішаним з торфом щодо 1:1 або просто городним ґрунтом) заввишки 2 см (6-7 кг).
Плодоношення: Оптимальний температурний режим 16-29 ° С, режим освітлення день-ніч або 4 год на добу в закритих приміщеннях, сприятлива вологість повітря повинна бути не нижче 85% (при необхідності полив крапельно). Приблизно через 20-30 днів з'являться перші гриби. Плодоношення протікає хвилеподібно і продовжується протягом 6 тижнів, період між хвилями 7-10 днів. Врожайність 18 кг за три хвилі.
Норма витрати: одна упаковка розрахована на 20 кг компосту.
Вирощування печериць на присадибній ділянці.
На відкритих ділянках печериці ростуть у тінистих місцях, у півтіні – під деревами, чагарниками, у малиннику, на грядках полуниці, із затінених сторін за госп. будівлями та огорожами, де їм не можуть зашкодити прямі сонячні промені. Ґрунт на площі 2,5-3 м2 необхідно спушити. При цьому бур'яни, коріння трав, якщо вони не шкодять іншим культурам, видаляти не потрібно. На розпушену поверхню посіяти міцелій. Потім зверху рівномірним шаром 5-7 см розсипати компост.
Плодоносити грибниця почне через 2-2,5 міс., до цього часу видимих змін на поверхні ґрунту не помітно. Плодоношення триває в період із ранньої весни до пізньої осені. Протягом усього цього періоду можна печериці та висаджувати. Врожайність культивованого печериці дуже висока - з 1 м2 до 12 кг грибів на місяць.
Увага! Дуже важливим фактором для успішного вирощування грибів є кислотність ґрунту. Для печериць оптимальне значення кислотності Ph = 7 - 7,5. Більш кислий ґрунт (число Ph менше) необхідно розкислювати поливом розчином негашеного вапна (100 г вапна на 5 л води на 1 кв.м).
Аматорське вирощування ґрунтових грибів не дає гарантованого результату, тому що врожай грибів сильно залежить від погодних та багатьох інших факторів. Проте, якщо «набити руку», набути достатнього досвіду, а також за певної частки старанності можна розраховувати на непогані результати.
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці.