Кількість
|
Вартість
|
||
|
Гриб «Маслюк звичайний» Suillus luteus
Маслюк звичайний - їстівний, смачний гриб другої категорії, за смаковими якостями дуже близький до білих грибів. Перед вживанням шкірку з капелюшка краще знімати. Вживається в сушеному, свіжому, маринованому та солоному вигляді. Дуже смачний гриб, що легко перетравлюється. Йде для приготування супів, соусів та гарнірів до м'ясних страв. Підлягає маринування.
Капелюшок Маслюка справжнього (Suillus luteus) досягає діаметра до 10 см, опуклий, пізніше майже плоский з горбком посередині, іноді з загнутими вгору краями, шоколадно-бурий, іноді з фіолетовим відтінком. Шкірка радіально-волокниста, дуже слизова і легко відокремлюється від м'якоті. Трубочки спочатку блідо-жовті, потім темно-жовті, що приросли до ніжки, 6-14 мм завдовжки. Пори дрібні, у молодих грибів блідо-жовті, пізніше яскраво-жовті, буро-жовті. Трубчастий шар, що приріс до ніжки, жовтий, пори спочатку білуваті або блідо-жовті, потім жовті або темно-жовті, дрібні, округлі.
Ніжка циліндрична, суцільна, 35-110 мм заввишки і 10-25 мм завтовшки, зверху лимонно-жовта, у нижній частині бурувата і поздовжньо-волокниста. Біле плівчасте покривало, яке спочатку з'єднує ніжку з краєм капелюшки, залишає на ніжці шматочки у вигляді чорно-коричневого або фіолетового кільця. Над кільцем ніжка борошниста.
М'якоть в капелюшку м'яка, соковита, у ніжці злегка волокниста, спочатку білувата, пізніше лимонно-жовта, у підставі ніжки іржаво-бура.
1 упаковка зернового міцелію розрахована на 2,5 м. кв.
Вирощування:
Під гриби потрібно відвести затемнену ділянку площею 2,5-3 м.кв., на якій зробити «котлованчик» глибиною 30 см і наповнити його живильною сумішшю.
1-й шар (вистилається на дно котловану) - опале листя, трава, потерть або кора деревини - 10 см.
2-й шар - гнойовий перегній або земля, забрана з-під дерев - 10 см
Потім по всій площі рівномірно розсипати зерновий міцелій.
3-й шар - знову рослинні залишки, як у 1-му шарі, тільки товщиною 3 см.
4-й шар - городній ґрунт - 3-5 см.
Після посіву зволожувати крапельним способом. При сухій погоді та високій температурі зволожувати при необхідності як до появи грибів, так і під час їх зростання.
Перші гриби порадують вас вже через 1,5-2 місяці, потім з'являтимуться кожні 1-1,5 тижні. На відкритому ґрунті ростуть із травня до пізньої осені. Мешкає грибниця до 5 років.
Зростають гриби за нормальної температури від 5 до 30 С, оптимальна температура від 12 до 16 С.
У грибів немає періоду вегетації, тому вирощувати їх можна будь-якої пори року.
У приміщенні гриби можна спробувати виростити таким же способом, як і печериці, але результати будуть значно гірше, ніж на відкритій ділянці; ймовірність схожості також знижується.
Увага! Дуже важливим фактором для успішного вирощування грибів є кислотність ґрунту. Для білого гриба оптимальне значення кислотності Ph =6,5-7. Більш кислий грунт (число Ph менше) необхідно розкислювати поливом розчину негашеного вапна (100 г вапна на 5 л води на 1 кв.м.)
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці.