Кількість
|
Вартість
|
||
|
«Польський Гриб» Boletus badius
Капелюшок діаметром 3-12 (до 20) см, напівкулястий, в зрілості опуклий, плосковипуклий або подушкоподібний, в старості - плоский, світло-червоно-коричневих, каштаново-, шоколадно-, оливково-, буро-і темно-коричневих тонів (у час дощу - темніше), зрідка навіть чорно-коричнева, з рівним, у молодих грибів з підігнутим, у зрілих - з піднятим краєм. Шкірка гладка, суха, бархатиста, у мокру погоду - з масляниста (блискуча); не знімається. При натисканні на жовту трубчасту поверхню з'являються синюваті, синьо-зелені, блакитні (при пошкодженні пор) або навіть буро-коричневі плями. Трубочки виїмчасті, слабоприрослі або прирослі, округлі або незграбні, виїмчасті, різної довжини (0,6-2 см), з ребристими краями, від білих до світло-жовтих - в юності, потім - жовто-зелених і навіть жовтувато-оливкових. Пори широкі середньої величини або дрібні, однобарвні, незграбні.
Ніжка висотою 3-12 (до 14) см і товщиною 0,8-4 см, щільна, циліндрична, з загостреною основою або здута (клубневидна), волокниста або гладка, нерідко вигнута, рідше - волокнисто-тонколуската, суцільна, світло-бура , жовтувато-бурувата, жовто-коричнева або коричнева (світліше капелюшка), вгорі і біля основи світліша (жовта, біла або палева), без сітчастого малюнка, зате поздовжньо-штрихувата (зі смугами кольору капелюшка - червоно-коричневими). При натисканні синіє, потім буріє.
М'якуш щільний, м'ясистий, з приємним (фруктовим або грибним) запахом і солодкуватим смаком, білуватий або світло-жовтий, під шкірою капелюшка коричневий, на зрізі злегка синіє, потім буріє, а врешті-решт знову біліє. В юності дуже жорстка, потім стає м'якшою. Споровий порошок оливково-коричневий, коричнево-зелений або оливково-бурий.
Вирощування:
Під гриби потрібно відвести затемнену ділянку площею 2,5-3 м.кв., на якій зробити «котлованчик» глибиною 30 см і наповнити його живильною сумішшю.
1-ий шар (вистилається на дно котловану) - опале листя, трава, потерть або кора деревини - 10 см.
2-ий шар - гнойовий перегній або земля, забрана з-під дерев - 10 см
Потім рівномірно по всій площі розсипати зерновий міцелій.
3-ій шар - знову рослинні залишки, як в 1-му шарі, тільки товщиною 3 см.
4-шар - городня грунт - 3-5 см.
Після посіву зволожувати крапельним способом. За сухої погоди і високої температурі зволожувати в міру потреби як до появи грибів, так і під час їх росту.
Перші гриби порадують вас вже через 1,5-2 місяці, потім будуть з'являтися кожні 1-1,5 тижня.
У приміщеннях вирощують таким же способом, тільки висаджують у ящики. Живе грибниця до 5 років. Вирощувати можна в будь-який час року.
Увага! Дуже важливим фактором для успішного вирощування грибів є кислотність ґрунту. Для білого гриба оптимальне значення кислотності Ph = 67-7. Більш кислий грунт (число Ph менше) необхідно розкислювати поливом розчину негашеного вапна (100 г вапна на 5 л води на 1 кв.м.)
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці.